Збір скляної тари міг би бути вигідним і масовим, адже до 10% сміття за звалищах - це саме склотара.

До 10% сміття за звалищах  - це склотара. Українці щороку купують сотні мільйонів скляних пляшок та банок, але заводи використовують повторно лише пляшки з під пива. За пивну пляшку у пункті прийому склотари можна виручити до 0,4 гривні. Усі інші скляні пляшки та банки подекуди приймають як склобій, але імовірніше за все  просто викидають. Хоча вторинна сировина може у декілька разів зробити дешевшим виробництво скла.

Збір скляної тари міг би бути вигідним і масовим, адже до 10% сміття за звалищах  - це саме склотара.

Окрім пивних пляшок, решту склотари  потрібно бити та здавати у мішках. За кілограм склобою дають 30 копійок.

Ані банки з під консервації, ані пляшки з під будь яких інших напоїв  заводи-виробники харчової продукції та напоїв не скуповують  - економічно невигідно.

Склобій постачають на скляні заводи, яким вторинна сировина їм заощаджує чимало коштів. Виробники скла дуже розраховують на склобій, який здає населення.  Його змішують  з шихтою і таким чином зменшується навантаження на закупівлю сировини.

«Наше підприємстві приймаємо будь-яке скло за ціною 1,20 – 1,60 грн за кг. Відсортоване за кольорами – дорожче. А несортований мікс – дешевше. Приймаємо і пляшки та скло з вікон, вітрин. Вторсировину подрібнюємо і відправляємо на заводи-виробники скла. Склобій здешевлює процес виробництва на третину. Він  економить оборотні засоби , замість того, щоб зварити пісок соду, усю  цю основну сировину, яка є достатньо дорогою, простіше додати склобій  і отримати економію» - зазначає Віталій Балацький, директор ТОВ "ТК ЧИСТА СТОЛИЦЯ".

«Карлсберг Україна» може дозволити собі багато разів використовувати свої пляшки. Їх збирають по 1500 приймальних пунктах по країні.

«Ми переробляємо більше половини потоку пляшки, які використовуються у виробництві. У нас є ряд постачальників, які здійснюють збір на усій території України через мережу приймальних пунктів.» – говорить Андрій Лабовський, керівник напрямку зворотної тари і вторсировини заводу «Карлсберг Україна».

Виробництво нової пляшки заводу коштіє від 3 гривен. А використана повторно пляшка разом із доставкою і очищенням дешевша на половину.  

Пляшки із пунктів прийому тари на заводах ретельно миють та дезинфікують.

«Не дивлячись на велику швидкість потоку, лазерним променем інспектують кожну пляшку» - додає Андрій Лабовський.

Пиво у скляних пляшках це лише десята частина скляної тари. Яку ми бачимо у магазинах. Усе решта – спиртні, слабоалкогольні, безалкогольні напої та  консервація. Цю тару майже ніде не збирають і вона осідає на звалищах, хоча і є потрібною вторинною сировиною.

Але харчовикам поки не вигідно купувати нові лінії і займатися збиранням склобою. То ж банки можна просто залишити біля смітника. Для багатьох людей це неабияка допомога до пенсії.

Джерело 
    
  

Оцінка: 
0
No votes yet